Ugunspuķes jeb Ivan chaj tēja

Foto: Darijus Rimdeika

Ugunspuķe dabā ir bieži sastopama un aug teju katrā pagastā un ciematā. Kurš gan būtu domājis, ka tieši šī krāšņā pļavas nezāle ir lieliska tēja, kas  nomierina nervus, normalizē miegu un dod nepārspējamu enerģiju.

Šaurlapu ugunspuķe jeb latīniski Chamerion angustifolium satur daudz un dažādu vielu, kas cilvēkiem spēj sniegt kolosālu enerģijas devu. No ugunspuķes gatavo tēju, turklāt augs plaši izplatīts arī Latvijā un ikviens pats sev var ievākt un pagatavot krietnas tējas rezerves.  

Krievijā šo tēju ražo rūpnieciski daudzās fabrikās, Cara laikā  Иван чай bija viena no Krievijas eksporta precēm. Ugunspuķe ir viens no izplatītākajiem augiem arī pie mums, taču mēs ikdienā tiem paejam garām, nemaz nenojaušot par šī auga brīnumainajām īpašībām.

Foto: Darijus Rimdeika

Vēsturiski fakti:

Par šo brīnumaino augu ( Иван чай jeb šaurlapu ugunspuķe ) es ieinteresējos, noskatoties vienu dokumentālo filmu. 1941.gada vasaras beigās vācu armija agresīvi uzbruka visās frontēs, īpaši sīvas kaujas bija ziemeļu frontē, kur vāciešu virzījās uz Ļeņingradu. 1.septembrī vācieši ieņēma Kaporas cietoksni un vācu tanku divīzija gaidīja pavēli turpināt uzbrukumu Ļeņingradai, taču armijas komandieris, ģenerālmaršals fons Leibs izdeva dīvainu pavēli: Iebrukt  Kaporjē un iznīcināt objektu, kura kodētais nosaukums bija „ Dzīvības upe”.  Tikai nesen kļuva zināms šī dīvainā notikuma noslēpums. Izrādās Kaporjē atradās slepenas krievu laboratorijas, kurās izstrādāja dzērienus, kuri paaugstināja cilvēka izturību un deva tiem kolosālu enerģiju un šo dzērienu pamatā bija tieši Ivan čaj. Vācieši iebruka Kaporjē un ar tankiem nolīdzināja šo ciematu burtiski no zemes virsas, izbraukāja visus Ivan čaj laukus, un iznīcināja visus cilvēkus, kuri atradās šajā ciemā. Tad kāpēc vācu armijas virspavēlniecība apdraudēja plānu Barbarosa un nolēma novirzīties no kursa un iebrukt Kaporjē, lai iznīcinātu pāris laboratorijas un tējas ražotni?

Mūsdienu zinātnieki šo lēmumu pamato ar unikālajām šī auga īpašībām, jo šīs laboratorijas gatavoja, mūsdienu terminoloģijā sakot, enerģētiskos dzērienus sarkanās armijas karavīriem.

Par šī auga brīnumainajām īpašībām zināja jau senie Krievijas zemnieki, kuri  ļoti daudz un smagi strādāja un lai gūtu enerģiju visai dienai, lietoja šī auga tēju. Šo augu pētīja arī pirmsrevolūcijas krievu zinātnieki.

Foto: Darijus Rimdeika

Kā ievāc Ivan čaj drogas?

No ugunspuķēm ievāc gan ziedus, gan lapas.  Ziedus no lapām atdala.  Lapas šim augam aug uz augšu. Ņemam lapas ar plaukstu no ziediem un nobraucam apmēram līdz vidum. Tās ļoti viegli atdalās no stumbra.
Ziedus savukārt savacam atsevišķā traukā.

Foto: Darijus Rimdeika

Kā pareizi pagatavot šo tēju?

Ivan čaj jeb šaurlapu ugunspuķes tēju ikviens var mājās pagatavot pats. Tā ir ļoti tonizējoša, enerģija garantēta!

Kad ugunspuķes lapas mums ir savāktas,  lapas izklājam uz galda un izrullējam tās.

Foto: Darijus Rimdeika

Kad tās nedaudz nopresētas, tad  sartullējam stingros “cigāros”.

Sarullētos  “Cigārus” izklājam uz stikla vai emaljētā traukā, pārklāj ar mitru marli un atstāj istabas temperatūrā (vasarā ir 23-25 ° C), 2-3 dienas rūgt līdz veidojas  augļu aromātu.

Ja produkts ir zaļā tēja, ir nepieciešams to fermentēt, tik ilgi, kamēr lapas ir raudzēts.  Ļoti svarīgi ir  vairākas reizes dienā tās pārbaudīt, lai smarža neveidotos par rūgtu vai neiemestos pelējums. Pārbaudīt var vizuāli un pēc smaržas. Dažiem tās atgādina ābolu,  bumbieru smaržu, citiem arī melones vai banānu smaržu. Smarža izdalās fermentācijas laikā. Organisks savienojums, kas ir viens no ēterisko eļļu komponentiem. Fermentācijas laiks ir atkarīgs no apkārtējās vides temperatūras, mitruma un citiem faktoriem.

Foto: Darijus Rimdeika

Beigās fermentētos “cigāru” izjauc vai sasmalcina  0,5 cm biezos rullīšos un izklāj nožūt. Kaltētās  lapas izdala augļainu zaļās tējas aromātu. Sasmalcinātās lapas liek kaltēties žāvētājā vai cepeškrāsnī.  Sākotnēji nepieciešamā žāvēšanas temperatūra ir aptuveni 60 ° C un jāžāvē regulāri apmaisot lapas ar koka lāpstiņu.   Atkarībā no daudzumu, tas aizņem aptuveni 30-40 minūtes. Vēlāk nepieciešams  palielināt temperatūru līdz 80 ° C un turpināt maisīt, līdz tēja kļūst sausa.  Sažāvētā  tēja  ir līdzīgs tipiskai granulētajai melnajai tēja. Un tās garša, ir pat garšīgāka  nekā var nopirku ar naudu.

Foto: Darijus Rimdeika

Kādas vielas satur ugunspuķes augs?

Latīniskais šim auga nosaukums ir Chamerion angustifolium. Latviešu valodā augs saucas šaurlapu ugunspuķe. Šis augs satur dzelzi, titānu, niķeli, varu, mangānu, molibdēnu, boru, kāliju, kalciju, nātriju, litiju un daudzus citus elementus. Kā arī pektīnus, biflafonīdus un miecvielas.

B grupas vitamīnus, askorbīnskābe šajā augā ir 400mg uz 100 gramiem, tas ir daudz reizes vairāk, nekā citrusaugos. Zaļajā auga masā ir arī olbaltumvielas, kuras ļoti viegli pārstrādā organisms un dod lielu enerģiju.

Kādos nolūkos jādzer Ivan čaj tēja?

Ivan čaj auga tēja palielina tonusu un dod spēku. Tas ārstē galvas sāpes, migrēnu, nomierina nervus, noņem spriedzi, normalizē miegu. Samazina epilepsijas simptomus.

Tāpat to izmanto kuņģa-zarnu trakta slimību ārstēšanā, normalizē vielapmaiņu un sakārto kuņģa gļotādu. Un protams antioksidants, kurš izvada na organisma brīvos radikāļus.

Foto: Darijus Rimdeika

Avots: draugiem.lv/labuapetiti 

Foto: Darijus Rimdeika

Saistītie raksti...

Pievienot komentāru:

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.