Hola, Ola!

Lieldienas – dziļi reliģiski svētki, kas gavilē par Kristus augšāmcelšanos. Taču daļai sabiedrības svētki asociējas ar pavasari, šūpolēm, zaķiem un, protams, olām. Šķiet, ka tas ir viens no tiem simboliem, kas gadsimtu laikā nav nozaudējies un pat vēl vairāk – kļuvis par pamatelementu. Ar olām darām visu ko: krāsojam, cīnāmies, ripinām, dāvinām, ēdam. Taču vai zinām, ka:

  • Svaiga ola satur 70 kaloriju, bet vārīta – 77;
  • Vistai nepieciešamas no 24 līdz 26 stundām, lai izperētu olu. Gada laikā viena vista “saražo” aptuveni 220 -250 olas;
  • Olas visvairāk uzturā lieto Meksikā. Aprēķināts, ka šajā valstī viens iedzīvotājs gadā apēd 21.9 kg olu;
  • Lai arī ola ir klāta ar cietu čaumalu, tajā ir sīkas, mikroskopiskas poras, kas nodrošina gaisa un mitruma apmaiņu. Nelielās poras nodrošina to, ka cālis olā var elpot. Inkubācija jeb izšķilšanās laikā, kas ilgst 21 dienu, caur olu tiek “izelpoti” 4 litra skābekļa;
  • Ķīnā olas krāso tad, kad ģimenē piedzimst bērniņš;
  • Lielbritānijā, 1971. gadā fiksēts olu tīrīšanas rekords – 12600 olas nepilnās septiņās ar pusi stundās. To paveica divi pavāra palīgi, kuri olas tīrīja tikai ar taustes palīdzību, jo abi bijuši akli;
  • Alfredam Hičkokam piemita alektorofobija jeb bailes no olām;
  • Vistas olas var dēt arī bez gaiļa “palīdzības”. Tiesa tad olas būs bez dzeltenumiem;
  • Gribi neplīstošu olu? Iemērc to uz 2 līdz 3 dienām etiķi!

 

Saistītie raksti...

Pievienot komentāru:

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.