Bērzu sulas tavai veselībai

berzusulas_IMG_4384Nav jau vairs aiz kalniem pavasaris. Daba modīsies, saule spīdēs siltāk, putni dziedās skaļāk un sirds gavilēs. Ne tikai visapkārt esošā rosība un gaisma ir pavasara vēstneši. Par to, ka mainījies gadalaiks, mums ziņo bērzu sulas. Pavasarī ir brīdis, kad ar šo dzērienu saskaramies visai bieži. No sākuma tas ir kā liels dārgums, ko var nobaudīt ierobežotā daudzumā, bet pēc laika, to var dabūt kvantumiem un gluži pat par velti.

Kas tad ir šis brīnumainais šķidrums?

Iepazīstoties ar dažādiem pētījumiem un atziņām jāsecina, ka bērzu sulas ir augstvērtīgs dabas produkts, kas bagāts ar organisko skābi, miecvielām, minerālvielām, dzelzi, kāliju, kalciju, glikozi un fruktozi.

Bērzu sulas regulāra (vismaz viena glāze dienā) lietošana var uzlabot nieru un urīnpūšļa darbību, attīra asinis un stiprina vielmaiņu. Sulu rekomendē dzert tiem, kam ir kuņģa čūla vai problēmas ar aknām un žultspūsli.  Bez tam bērzu sulas paaugstina organisma imunitāti un tādā veidā kavē dažādu infekciju vai alerģiju izplatību organismā.

Svarīgi, ka bērzu sulas nedrīkst lietot tie, kam ir alerģija pret bērzu ziedputekšņiem.

Kā? Kur? Kad?

Protams, ka sulas iegūst no bērziem, bet vēlams no tādiem, kas aug tālāk no ceļa vai citām ne pārāk ekoloģiskām vietām.

Uz birzi pēc sulām var sākt doties tad, kad bērziem sāk plaukt pumpuri. Un jābeidz šī nodarbe būtu tad, kad kokam lapas jau izplaukušas.

Sulu tecināšanai vislabāk izvēlēties koku, kura diametrs būtu vismaz 20 cm. No apkārtmēra lieluma atkarīgs tas, cik caurumu tajā var izurbt. Piemēram, ja koka diametrs ir 20 cm, tad tajā prātīgāk būtu taisīt tikai vienu caurumu. Ja tā diametrs ir no 25-35 cm – tad divus caurumus, ja 35-40 cm, tad trīs caurumus utt.

Pirms dur kokā atceries, ka sula kokā atrodas starp mizu un koksni, tāpēc nav jātaisa dziļi urbumi.

Pēc sulu tecināšanas jāatceras izveidotos caurumus aiztaisīt, lai kokā neiekļūst baktērijas! Aiztaisīšanai var izmantot vasku, korķi vai sūnas.

Atceries, ka sulas vislabāk lietot svaigas. Tās uzglabāt ledusskapī vēlams ne ilgāk par 2 diennaktīm.

Saistītie raksti...

Pievienot komentāru:

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.