Auzu pārslas – pārtikas produkts nr.1!

Auzu pārslas sākotnēji tika uzskatīta  par nezāli. To vēsture aizsākās jau 2000 gadus  pirms Kristus dzimšanas, bet mājsaimniecībā tās sāka kultivēt 1000 gadus vēlāk. Auzas pieder graudzāļu dzimtai un tās iedalās vairākās sugās no kurām visbiežāk kultivētās ir sējas auzas. Sākotnēji tās audzēja tikai lopbarībai, taču ar laiku cilvēki novērtēja to augstvērtīgo uzturvērtību un sāka auzas lietot arī uzturā. Mūsdienās auzu pārslas ir viens no vērtīgākajiem šķiedrvielu avotiem ikdienas ēdienkartē.

Auzu pārslas ir bagāts uzturvērtības avots. Tās satur magniju, fosforu, cinku, kāliju, B grupas vitamīnus, kalciju, E vitaminu un glukānu.

100 gramu auzu pārslu vidējā uzturvērtība:

  • Ūdens – 12.82 g
  • Enerģētiskā vērtība – 607 kcal
  • Proteīns – 26.35 g
  • Lipīdi  – 10.76 g
  • Ogļhidrāti – 103.38 g
  • Diētiskā šķiedra – 16.5 g
  • Kalcijs, Ca – 84 mg
  • Dzelzs, Fe – 7.36 mg
  • Magnijs, Mg – 276 mg
  • Fosfors P – 816 mg
  • Kālijs K – 669 mg
  • Nātrijs Na – 3 mg
  • Cinks – 6.19 mg
  • Mangāns Mn – 7.689 mg
  • Tiamīns (B1) – 1.190 mg
  • Riboflavīns – 0.217 mg
  • Niacīns – 1.449 mg
  • Vitamīns B6 – 0.186 mg
  • Folāts (B9) – 87 μg
  • Taukskābes – 1.899 g

 

Veselības un uztura priekšrocības, ēdot  auzu pārslas:

Augstais ogļhidrātu saturs palīdz nodrošināt organismu ar enerģiju visas dienas garumā;
E vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem un novērš šūnu bojājumus;
Dzelzs palīdz veidot asins šūnu, kas pārnēsā skābekli viscaur ķermenī;
Cinks: šī minerala nozīmīgākās īpašības ir piedalīties izaugsmes veicināšanā, imunitātes stiprināšanā un reproducēšanā;
Auzas ir vienu no labākajiem inozīta avotiem, kas ir ļoti svarīgs, lai saglabātu holesterīna līmeni asinīs. Citiem vārdiem sakot, ēdot auzas regulāri, var palīdzēt saglabāt savu holesterīna līmeni;
Tās satur ļoti augstu kalcija, kālija un magnija līmeni, ko papildina vēl bagātīgs B vitamīnu komplekss. Visi šie vitamīni un minerālvielas ir ļoti svarīgi nervu sistēmas stiprināšanā;
Riboflavīns, kas ietilpst  B vitamīnu  kompleksā, palīdz uzturēt acu un ādas veselību;
Vārītas auzas var palīdzēt atbrīvot taukus no organisma, bet nerafinēts auzu var mazināt stresu;
Tā kā auzās ir daudz šķiedrvielu, ēdot tās regulāri var  izārstēt aizcietējums.
Bieži uzturā lietojot  auzas,  tās var palīdzēt samazināt sirds slimību riska iespējamību;
Auzas nodrošina organismu arī ar E vitamīnu un varu;
Ir pierādīts, ka auzas darbojas kā efektīvs antidepresants;
Auzās ir vairāk šķīstošās šķiedras nekā jebkurā cita graudaugā. Tās palēnina gremošanas procesu un nodrošina sāta sajūtu ilgāku laiku. Tās ieteicamas cilvēkiem, kas vēlas zaudēt svaru.
Ēdot tās regulāri, tu palīdzi asinīs uzturēt stabilu cukura līmeni. Tas palīdz novērst daudzas komplikācijas, kas saistītas ar cukura diabētu.
Auzas satur augu ķīmiskās vielas (phytochemicals), kurām piemīt spēja pasargātu organismu no hroniskām slimībām, piemēram, vēža.

 

 

Saistītie raksti...

Pievienot komentāru:

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.